Search This Blog

Tuesday, December 11, 2012

Roti Puri



menu malam nie udah siap..ROTI PURI cicah SAMBAL SARDIN..kali ke 2 membuat nya..ALHAMDULLIAH..gelemobong2 nya makin menjadi & cantik..

2cwn beso tepung gandum
1sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam*

3 sudu makan minyak masak*
2 sudu makan gula*
175ml air panas*
40-50ml air
minyak utk gorg

Cara2:
Satukan bahan2 yang bertanda * dan panaskn.Kacau sehingga gula hancur,tutup api.
Satukan tepung dan yis,gaul2 sebati dengan tangan.
Masukkn air yg panas td dlm adunan tepung+yis,sedikit demi sedikit.
Kacau2 menggunakan garpu sehingga bercampur sahaja.Jangan abiskn air 2..takut doh terlalu lembik.
Kemudian masukkn air sejuk ke dlm adunan dan gaul2 dengan tangan sehingga menjd doh dan doh x melekat2 ditangan.
Perap doh dlm 30minit.
Kemudian boleh dicanai mcm kuih karipap.
Panaskn minyak
Goreng satu persatu adunan
Masa menggoreng adunan,tekan2 ckit adunan 2,supaya nampak dan dapat gelemobong2 nya..
Sudah kekuningan angkat.
Goreng sehingga adunan abis.
Bila dh mendpt gelombong2 bermakna adunan anda menjadi la.
Sedap dimkn dengan sambal,kuah kari.

No comments:

Post a Comment