Search This Blog

Wednesday, January 9, 2013

Mini Murtabak Popia


menu ptg nie..hujan2 layan MINI MURTABAK POPIA..drp dapo Mila Kitchen..

Kulit popia bersaiz beso

Bahan2 inti:
1 ulas bawang beso
2 bj bawang putih
1/2 inci halia
2sdke serbuk kari
4bj ubi kentang dipotong dadu
1stgh cwn daging cincang
garam,seckup rasa
air seckupnya

Tumis bwg merah,putih,halia,hingga kekuningan
Masukkan serbuk kari,kacau2 hingga naik bau
Kedian masukkan daging,ubi kentang bersama air seckupnya
Kacau2 hingga ubi kentang empuk dan air agak kekeringan
Bubuh garam seckupnya
Biarkan sejuk seketika
Bila sudah sejuk boleh diletakkan di atas tgh2 kulit popia dlm 2sdb.
Kedian lipat kulit popia.
Goreng diatas kuali leper dengan menggunakan minyak yg sedikit sahaja.
Balik2 km mcm memasak murtabak dikedai,
Sudah kekuningan angkat dan sedia dimkn.
Sedap dimkn bersama kuah kari,sos cili.

No comments:

Post a Comment