Search This Blog

Thursday, December 27, 2012

Jalan-jalan ke Pantai Morib


Saja nk letak2 pic nie..walo x de owg nk nengok,komen ke..tetap gak nk letak..hehe..pic2 nie di ambik pd ahad lepas 23hb 12.2012 di pantai MORIB..sesajer jln2..sambil itu singgah sebentar umh member kenalan muka buku teman..Shanim..sempat la kami bergambo kenangan di teratak nya di kg SIJANGKANG...agak kelewatan gak kami sampai ke pantai Morib..sempat la dok jejalan ajer..tak mandi manda pun..ambik angin tepi pantai ajer..hehe..lepas itu,kami gerak blk,singgah sebentar ke pekan Banting..sempat ler jua beli beg dan peralatan sekolah si kakak HUSNA..agak murah gak..dh terlanjur nampak jualan murah itu beli ajer ler terus kn kn..heheh..sekarang lega dh beli kelengkapan nya..walo pun baru sekolah PRA SEKOLAH..6thn..sekurang2 nya beg,kasut mesti dia nak baru kn kn..dan tak lama lagi lak sessi sekolah akn bermula....tiada aktiviti yg best2 sepanjang cuti persekolahan nie..lbh banyak menghabiskan masa di umh ajer..hehe..teman owg susah..nk makan angin jauh2 tak mampu..jadi ler makan angin dekat2 kawasan tempat tinggal ajer..apa2 pun tetap BERSYUKUR..bak kata pepatah UKUR BAJU PADA BADAN SENDIRI..ngeh3x..








Sunday, December 16, 2012

My Lovely Family



Nie la keluarga kesayangan ku...bersama suami tercinta..setelah mendirikan rumahtangga selama 6thn lebih,kami dikurniakan 2 owg cahaya mata yg comey2 sokmo..ALHAMDULLIAH..anugerah drp NYA..kedua2 nya owg dapo..boleh bantu mak di dapo bila dewasa nnti..hehe..


Aku bersama suami tercinta..ALHAMDULLIAH..nk masuk thn ke 7 kami mendirikan rumah tangga..suami owg utama belakang ku kini & selama2nya..suami ku mak ayah nya dok CHINI 2 PAHANG,manakala diriku pulok asal owg AYOR KUNING,TAPAH,PERAK..nie la dikatakan jodoh kn kn..hehe..suami yg sporting,caring,tp bila sekali skala marah bergema 1 umh ku nie..hikhik..


Nie pula putri pertama ku..HAIZATUL HUSNA...lahir pada 6.6.2007,dihospital TELUK INTAN,PERAK..kini hendak memasuki umur 6thn..si kakak yg banyak ckp..mcm2 soalan dia tanya..dh pandai dok mekap2 sendiri..hahaha..cita2 nya ada dua..nk jd CIKGU dan PENSYARAH..rerasa ok la 2,sesuai dengan perangai nya yg suka dok bercakap2 ajer..hehe..


Nie pula putri ke 2 ku..NUREEN BATRISYA..lahir pada 21.3.2012,di hospital SUNGAI BUL0H..ALHAMDULLIAH,setelah 5thn menanti..akhirnya..kehadiran ke 2 putri kedua nie lg memeriahkn lagi umhtangga ku bersama suami..moga dimurahkan rezeki..




Tuesday, December 11, 2012

Koktail Buah


desert utk hari nie KOKTAIL BUAH BUAHAN,daripada dapo Mila Kitchen

425grm buah2han koktail dlm tin
setengah tin susu cair
Campur semua bahan2 diatas.
Kemudian sejuk dingin dalam peti sejuk.
Enak dimakan sejuk2


Kek Pisang Coklat Rice



hasil malam nie daripada dapo Mila Kitchen..KEK PISANG COKLAT RICE..baru siap dibako..panas lg..yum3x

2cwn tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1 cwn gula
3 biji pisang yang dilenyek..mila guna pisang kapas
1/2 cwn minyak masak
1sk esen vanilla
2 bj telo ayam gred B
1/2 sk ovellete
1sb coklat rice
badam cincang
1sdb serbuk coco
Caranya..
ayak tepung gandum,soda bikarbonat dan baking powder,gris acuan loyang dengan minyak dan panaskan oven 180c,selama 5minit dahulu
kemudian putar telo dan gula hingga kembang
kemudian masukkan ovelette, pukul lagi
masukkan esen vanilla dan pisang putar lagi dan masukkan tepung.
masukkan coklat rice kacau2 sebati
akhir sekali baru masukkan minyak dan kacau2 sebati
selepas itu tuang dalam loyang,tabur badam diatasnya.
bakar pada suhu 180c,selama 45 minit


Bebola Daging


salah satu menu lunch hari nie..BEBOLA DAGING,daripada dapo Mila Kitchen..pic selepas siap direbus dan selepas siap di goreng..

600grm daging cincang
3sdb tepung jagung
1/2sb ketumbar serbuk
1sk ijintan manis serbuk
1sk jintan putih serbuk
2hiris halia..ditumbuk halus
4 bj bwg putih..ditumbuk halus
1 bj telo
garam secukupnya
Cara2:-

Gaul rata semua bahan2 dan perap sebentar selama 15minit.
Bulat2kan adunan menjadi bebola
Panaskan air hingga mendidih dan rebus bebola,angkat dan toskan.
Boleh dimakan begitu sahaja,digoreng,atau digunakan sebagai masakan spegeti,bakso dan lain2.


Puding Pelangi



hasil tangan ku..drp dapo Mila Kitchen..PUDING ROTI PELANGI..yg sudah siap dipotong2..yum3x

Karipap Kentang Ayam


hujan2 nie..layan KARIPAP KENTANG+AYAM..terpanas drp dapo Mila Kitchen

KARIPAP KULIT LEMBUT

1/2 kg tepung gandum
1/2 cwn minyak masak
1sdt garam
air secukupnya..

Masukkan tepung ,garam dalam bekas,tuang minyak dlm tepung,ramas2 rata.Bila sebati tuangkan air sikit2 hingga jadi doh karipap dan canaikan..


Apam Labu


1st mencuba resepi APAM LABU..ALHAMDULLIAH,menjadi..menu ptg nie..drp dapoMila Kitchen

Bahan2..

A..
4cwn tepung gandum
2sdt baking powder
2sdt soda bikarbonat
ayak semua bahan2 tersebut..

B..
350grm labu direbus dan dilecek2
1 cwn minyak masak
1 1/2 gula pasir
sedikit garam
4bj telo ayam gred A

Cara2..
Pukul telo dan gula hingga kembang
Masukkan labu dan kacau2 ajer
pastu masukkn tepung dan gaul2 sebati
Akhir sekali baru masukkan minyak dan gaul2 lg
Bahagian kpd wane kesukaan anda
Acuan di sapu ngan cikit minyak dan tuang adunan
Kukus selama 15minit.


Donut Pelangi



Menu petang teman udah siap drp dapo Mila Kitchen..DONUT PELANGI..ada roper pelangi x??hehehee

3cwn tepung gandum
3sdb susu tepung
setgh paket yis
2 bj ubi kentang (direbus)
1sdb mentega
sedikit garam

Ubi kentang direbus bersama ngan mentega dan garam,rebus sampai empuk,kedian dilecekkn.
Selepas itu campurkan bahan2 tepung,yis bersama2 ubi kentang tadi.
Guna air rebusan tadi utk menguli tepung tadi menjadi doh.Tuang air sedikit demi sedikit.
Bila sudah menjadi doh,biarkan doh kembang seketika.
Kemudian boleh dibentuk2 doh.
Goreng dengan api yang perlahan.
Kemudian sudah siap digoreng boleh disalut dengan gula.

UNTUK DONUT PELANGI NIE:

saya bahagian adunan kepada 3 bahagian.
kemudian bubuh kaler kesukaan.
lepas itu dicanaikan adunan satu persatu,berlapis2
digulung kemas2,kemudian dipotong2 dengan pisau tau,dan dibentuk kn menjadi donut.saya guna acuan.
sudah siap boleh digrg seperti biasa


Crepe Durian



yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhh..1st membuat CREPE DOYAN..akhirnya berjaya..nie la roper CREPE DOYAN drp dapo Mila Kitchen..suka bangat,akhirnya dpt gak mam nya..

2 cwn tepung gandum
1sdb tepung jagung
1sdb tepung ubi
1sdb tepung kastard
2bj telo ayam
1sdb minyak masak
1sdb gula halus
2cwn susu cair
1sdt esen vanilla
pewarna
semua bahan2 diatas diblender halus
Kalo adunan pekat tambah ckit air
Panaskan kuali non stick,layangkan 1 senduk adunan supaya sekata sehingga masak menggunakan api kecil
Sudah masak x perlu diterbalikkn.
Terus angkat,buat aduan seterusnya

Filling whipping cream kotak kecil
Isi Durian
1sdb gula halus
Putar whipping cream dan gula hingga whipping jd kental
Letak adunan whipiing dan isi durian ditgh2 adunan tepung yg sudah siap..
Lipat kemas
Sejuk kn dlm peti sejuk,sebelum dimkn.


Roti Puri



menu malam nie udah siap..ROTI PURI cicah SAMBAL SARDIN..kali ke 2 membuat nya..ALHAMDULLIAH..gelemobong2 nya makin menjadi & cantik..

2cwn beso tepung gandum
1sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam*

3 sudu makan minyak masak*
2 sudu makan gula*
175ml air panas*
40-50ml air
minyak utk gorg

Cara2:
Satukan bahan2 yang bertanda * dan panaskn.Kacau sehingga gula hancur,tutup api.
Satukan tepung dan yis,gaul2 sebati dengan tangan.
Masukkn air yg panas td dlm adunan tepung+yis,sedikit demi sedikit.
Kacau2 menggunakan garpu sehingga bercampur sahaja.Jangan abiskn air 2..takut doh terlalu lembik.
Kemudian masukkn air sejuk ke dlm adunan dan gaul2 dengan tangan sehingga menjd doh dan doh x melekat2 ditangan.
Perap doh dlm 30minit.
Kemudian boleh dicanai mcm kuih karipap.
Panaskn minyak
Goreng satu persatu adunan
Masa menggoreng adunan,tekan2 ckit adunan 2,supaya nampak dan dapat gelemobong2 nya..
Sudah kekuningan angkat.
Goreng sehingga adunan abis.
Bila dh mendpt gelombong2 bermakna adunan anda menjadi la.
Sedap dimkn dengan sambal,kuah kari.

Kek Lapis Hawkflakes


nie hasil ptg td diruang dapo ku syurga ku..KEK LAPIS HAWFLAKES..resepi drp Shah Hirman Wahieys..TQ yea..

1 cwn tepung gandum
1 cwn biskut dikisar..(mila guna biskut merry)
3/4 cwn susu pekat
1 sdt baking powder
asam hawflakes
3 biji telo ayam
1sdt ovellate
1 sdt garam
1 cwn gula
1 cwn minyak
Pewarna ikut citarasa memasing..

Blender telo,ovellte,garam,gula hingga sebati.
Masukkan susu,esen blender lagi.
Masukkan minyak,blender sebati.
Masuk tepunf,serbuk biskut kisar dan kaup2 sehingga sebati.
Bahagikan 2 bahagian
Kukus selapis2 selama 10 minit
Bubuh setiap lapisan hawflakes
Kukus selapis2 selama 10minit
Lapisan yang last kukus selama 20-25minit


Puding Mangga Kisar


menu ptg nie..PUDING MANGGA KISAR..drp dapo Mila Kitchen..

Bahan A..
20grm agar2 tali
6 cwn air
2/3 cawan gula
secubit garam

Bahan B..
2 bj isi mangga
1 cwn susu cair

Bahan C..
1 bj buah mangga(ambik isi potong dadu)

Masak bahan A hingga agar larut..masukkn gula.
Blender bahan B hingga lumat jdkn seperti puri
Masukkan ke dalam bahan A & kacau hingga pekat
Masuk bahan C ke dalam adunan & tuangkan ke dalam acuan kesukaan anda..
Sejukkan.


Puding Roti Karamel


menu petang nie udah siap drp dapo Mila Kitchen..PUDING ROTI KARAMEL..

3 sdb gula pasir (dcairkan dalam loyang,rata2kn &sejukkn)
2cwn air suam
4keping roti
1cwn susu pekat manis..(mila kurangkn ckit susunya)
1/2sdt esen vanilla
3 bj telo ayam
Blender roti bersama2 air suam tadi,hingga halus.
Kemudian masukkn susu pekat tadi & kisar lagi.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan 3 biji telo yang sudah dipukul,kedalam roti tadi.
Tuang adunan ke dalam loyang yg sudah keras gula yg sudah dicairkan tadi.
Kukus selama 45minit atau 1jam.
Tunggu sejuk baru boleh dikuarkan drp loyang.
Lebih sedap lg kalo disimpan dahulu dlm peti sejuk


ROTI JALA ZAM ZAM ALA KAZAM



tadaaaaa..nie la ROTI JALA ZAM ZAM ALA KAZAM Mila Kitchen..cicah ngan KUAH DOYAN..
300 grm tepung gandum
4 cawan air
1 biji telur
sedikit garam
pewarna
acuan 3 muncung
 

Ice Cream Whipping Cream


hasil malam semalam..percubaan pertama membuatnya..AISKRIM WHIPPING CREAM..nie la roper nya..bersama Misah Hamdan

300ml whipping cream
putar sampai kental atau naik dua kali ganda
masukkn perisa & pewarna kesukaan..(mcm mila bubuh perisa starberry & pewarna merah ckit)
putar lg.
Kedian masukkan dlm bekas
Tabur coco rice,chip more (ikut citarasa sendiri)
Tutup bekas tupperware dan letak atas peti sejuk beku,semalaman seelok2 nya.
Kemudian baru boleh dimakan.SELAMAT MENCUBA

p/s..tiada tambahan susu atau gula..sbb whipping cream nie udah manis.


Kek Batik Dot-dot


nie hasil godek2 diruang dapo ku syurga ku hari nie..KEK BATIK DOT DOT..utk menu kudap2pan waktu ptg..

1/2 buttercup
2 cwn tepung gandum
2 bj telo ayam
1/2 cwn milo
1/4 serbuk coco
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat
200grm biskut jejari

PUkul telo,butter,gula dan susu pekat hingga sebati.
Masukkan milo,serbuk coco,tepung sikit2 sambil kacau.
Masakkan atas kuali dengan api yang perlahan,kacau2 selalu.
Tutup api,gaulkan dengan biskut jejari,gaul2 sampai sebati.
Bubuh dalam bekas yang dilapik dengan plastik dan mampatkan.buh dalam peti sejuk selama 2 atau 3 jam.

P/s..Masa nak ratakan permukaan dan mampatkan,seelokknya sarungkan tangan anda dengan plastik agar iat tidak melekat,tekan perlahan2 saja.


Pavlova dan Mini Pavlova



1st mencuba sesuatu dlm masakan..nie la roper POVLOVA ..hasil masakan Mila Kitchen..x brp ok..harus diperbaiki lg deco2 nya..tp ALHAMDULLIAH..menjadi yg penting rasa x manis,x hanyir dan mesti nya SODAP..hikhik..

BAHAN2..
4 bj putih telo
1/2 cwn gula
1/2 sdt esen vanilla
1sdb cuka masakan
1/2 sudu beso tepung jagung

TOPING/WHIPPING CREAM..

240ml whipping cream
1 1/2 sdb gula
1/2sdt esen vanilla

BAHAN2 HIASAN..
Buah strawberry
Buah kiwi

CARA2 MEMBUATNYA..
Pukul putih telo sampai jadi soffpeak..bila mangkuk diterbalikkn dia x tumpah adunan itu.
Lepas itu masukkn satu sudu..satu sudu gula dan putar lagi,sampai habis.Pukul sampai bertanduk.
Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Matikan mixer,masukkan cuka dan tepung,gaul sebati adunan dengan senduk kayu.
Panaskan oven selama 15minit dengan suhu 150c.
Gris loyang dengan sedikit minyak.Tuang aduann ke dlm loyang.
Bakar adunan selama 1jam
Bila sudah masak,buka sedkit oven dan biarkan sejuk dulu.

CARA MEMBUAT WHIPPING CREAM..
pUKUL whipping cream,gula dan esen vanilla sampai kental.
Masukkn dulu dalam peti sejuk setengah jam.
Kemudian leh bubuh atas adunan yg sudah siap dibako td.



Ais Kream


tadaaaaaaaaaaaaaaaa..nie la AIS CREAM Mila Kitchen wat sendiri..resepi drp kwn fbJurainie Erin..memang sodap..dpt rasa sesudu aje..hikhik..selebihnya ank dan suami mkn..
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 sudu ovellate
1 biji telur
1 sudu esen vaniila..(mila x buh pun)..
Perasa (ikut citarasa masing2)..mila nie buh perisa,MILO+COCO.
Pukul semua bahan2 ngan mixer hingga kembang & gebu
Kemudian masukkan dlm bekas tuppaware
Sejuk beku kn..sudah beku boleh di mkn bersama coco rice atau chipmore


Agar-Agar Koko


hasil godek2 diruang dapo ku syruga ku..maka siap lah sudah AGAR AGAR COCO/COKLAT Mila Kitchen..yum3x..

10grm agar agar paket
6@7 sdb gula
4sdb serbuk coco
4 cwn air

Rendam seketika agar2.
Kedian toskn dan campurkn dgn air
Masak agar2 hingga hancur dan masukkn gula,kacau2
hingga gula sebati/hancur.
Masukkan serbuk coco.
Kacau2 hingga coco larut dlm agar2.
Kemudian tuang dlm acuan kesukaan anda.
Biarkan agar2 keras,baru boleh dikeluarkan drp acuan.





Bergedil Kentang



salah satu menu hari nie..BERGEDIL KENTANG..drp dapo mila..yum3x..

5@bj ubi kentang yg telah dikupas,potong2,kedian direbus sampai empuk
1 cwn daging cincang..grg seketika dlm 2-5minit)
Daun sup

1 ulas bawang beso (dicincang)
1 bj telo ayam
garam secukup nya
2sdb tepung jagung

Lecek kn kentang yang sudah direbus td,sampai hancut.
Kemudian masukkn semua bahan2 td,gaul2 sampai sebati.
Buat bulat2,sampai adunan abis
Panaskan kuali.
Masa nak menggoreng bergedil,celupkn dlm telo yg sudah dipukul sedkit dgn garpu.
Goreng sampai kekuningan.

Marble Cheese Cake


menu ptg nie udah siap drp dapo Mila Kitchen..MARBLE CHEESE CAKE..
5 keping slice cheese
1/2 cwn susu cair
1 cwn gula
1 cwn marjerin
2 cwn tepung gandum
2 sdt baking powder
2 sdb serbuk coco
1 sdt esen vanilla
3 bj telo ayam

Panaskan cheese dengan susu cair hingga keju cair dan padamkan api.
Masukkan gula kacau2 sampai hancur.kemudian biarkan suam.
Pukul telo dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit2.
Kacau sebati.Masukkan esen vailla dan kacau lg.
Bahagiakn kpd 2bahagian.
Tuang selang seli ke dalam loyang yang sudah digirs dengan sedikit marjerin.
Lorekkn guna lidi utk jadikan marble.
Kukus selama 45minit.


Kek Karamel Coklat


hasil petang nie masakan ku diruang dapo ku syurga ku..KEK KARAMEL COKLAT..udah siap dipotong2..ALHAMDULLIAH..menjd 1st mencuba nya..senyum sokmo..

BUAT KARAMEL..
3sudu beso gula pasir ditabur dlm loyang.
Panaskan loyang utk cairkan.
Pastikan karemal memenuhi ruang loyang,dah siap ketepikan dulu.

1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat manis
2 bj telo
Pukul semua bahan2 td ngan wiski,hingga sebati.
Kemudian tuang tuang dlm gula yg sudah keras dlm loyang td
Kukus selama 15minit.

Bahan2 Kek Coklat..
1 cwn gula kastor
1 cwn tepung gandum
setgh cwn serbuk coco
setgh cwn minyak masak
setgh cwn susu cair
1 bj telo gred B
1sdt esen vanilla
1sdt soda bikarbonat
setgh cwn air panas
Campur semua bahan kecuali air panas.
Putar bahan2 sehingga sebati
Kemudian masukkan air panas & putar lagi.
Kemudian leh tuangkn perlahan2 dlm karamel yg sudah siap di kukus td
Kukus lg selama 25-30minit.SELAMAT MENCUBA..

*ADUNAN NIE SAYA OLAH2 CKIT2 DRP RESEPI ASAL YANG SAYA AMBIK*


Tart Cheesy


nie hasil ku di dapo ku syurga ku ptg2 ditemani hujan lebat td..TART CHESEEY..sebelum dibako dan selepas siap dibakor..suami ckp sodap..dh3 ketui habis dimkn..hehehe..

KULIT..
1 1/2 cwn tepung gandum..(mila wat lebih drp nie..wat dlm 3cwn)
1/2 cwn gula halus
3/4 ketul butter
1 bj kuning telo
sedikit air diingin utk jadikan doh
Bahan2 kering dicampur dengan butter,gaul,ramas guna hujung jari jadikan mcm serbuk roti.
Masukkan telo & air diingin,jadikan doh.
Bungkus doh dalam plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Setelah itu dikeluarkan di canaikn dengan tangan dan lapiskn ke dalam acuan tart kecil.
Bakar kosong pada suhu 160 selama 20 minit..mengikut suhu oven memasing..
Kemudian sejukkan.

INTI CHEESE..
250 grm cheese..(saya kurangkn bahagikn dua)
25grm gula halus
20 grm butter
1 bj telur

Pukul semua bahan kecuali telo,sampai sebati.Last baru masukkan telo.
Isi dalam kulis tart tadi & bakar lagi selama lbh kurang 10minit lg..
Rasa cheese ngan hujung jari,bila di sentuh cheese x melekat pada jari,itu bermakna cheese sudah masak.




Kek Belang-Belang


nie la dia menu utk ptg nie udah siap..KEK BELANG2..hehehe..drp dapo Mila Kitchen♥♥

Bahan-bahannya

2 cwn tepung gandum
1sdt serbuk soda
1 cwn marjerin
1 cwn gula pasir
4 bj telo sederhana
1sdt esen vanilla
suku cawan minyak jagung atau minyak masak biasa
pewarna

Pukul gula,telo hingga kembang
Masukkan marjerin,esen,pukul lagi.
Masukkan dalam bahan tepung,serbuk soda,gaul sebati
Last masukkan minyak dan gaul2 sehingga sebati
Bahagikan dua bahagian
Gris loyang dengan sedkikt marjerin
Mulai drp tgh2 loyang,bubuh 1 sudu..1 sudu adunan berselang seli hingga habis
Kukus selama 40minit dengan api yg sederhana.